zondag 10 maart 2013

Maart 2013

Il Vecchio

In dit spel kom je terecht in Toscane, meer bepaald in Florence en de omliggende regio's. We zijn in de 15de eeuw en de Medici family,Il Vecchio genoemd, is op dit moment de machtigeste en invloedrijkste familie in de wijde omgeving.
Als speler van het spel tracht je deze macht van Il Vecchio te breken door omliggende provincies over te nemen of  één van je familieleden naar het stadhuis van Florence te zenden. Om dit alles te verwezenlijken moet je doorheen het spel geld verzamelen en zoveel mogelijk volgelingen  recruteren tijdens je reizen doorheen Toscane.
Dit alles lijkt simpel maar niets is minder waar! Om acties uit te voeren in steden met een wapenschild moet er steeds een bemiddelaar aanwezig zijn. Maar omdat deze bemiddelaars 'Il Vecchio' vrezen vertrekken zij na elke uitgevoerde actie. Hierdoor zijn ze zelden beschikbaar daar waar we ze als spelers nodig hebben.
Gelukkig komen de bisschoppen of de koetsen ons te hulp om ons minder afhankelijk te maken van de bemiddelaars.
Als de invloed van de spelers in de omliggende provicies groeit zal de macht en invloed van Il Vecchio verminderen. Dit wordt gesymboliseerd door de stapel met wapeschilden die afneemt.
Wanneer deze stapel volledig verdwenen is de macht van de Medici familie volledig weg. De speler wiens familie de meeste invloed uitoefent binnen Florence en de provincies daarbuiten zal dit spel winnen.

Het spel Il Vecchio combineert worker placement met meerderhedenspel, tegelijkertijd is het zowel een rondloopspel als een opbouwspel. Dit alles wordt overgoten met korte beurtwisselingen waardoor je steeds het gevoel hebt dat je bezig bent. Je hebt ten alle tijden het gevoel dat je het spel kan sturen zodat het jou de overwinning zal gunnen maar toch moet je op het juiste moment de master move plaatsen anders ontglipt de overwinning je toch nog.
Il Vecchio is een ideaal spel om op een uurtje veschillende spelmechanismes te ontdekken, te gebruiken en ervan te genieten.Een echte aanrader!!!


DOG

Mens erger je Niet, wie kent dit spel niet. Het is het spel waar we allemaal wel eens een potje van gespeeld hebben.
En nu hebben we DOG, wat is het verschil, geen dobbelstenen maar kaarten die uitgespeeld moeten worden. We spelen niet alleen maar spelen met 2, je kan dus nooit individueel het spel winnen. Wanneer jou pionnen allen binnen zijn help je om de pionnen van je partner binnen te krijgen. Het verplaatsen van de pionnen gebeurt met kaarten waardoor de geluksfactor serieus verminderd word.
Als je aan de beurt bent geef je 1 kaart gedekt aan je partner,zo kan je elkaar helpen om bijv een pion op het bord te krijgen. Met het spelen van de kaarten kan je andere pionnen van het spelbord slaan waardoor ze terug naar het startveld moeten.
Het spel DOG is een luchtig spel waarmee je een uurtje elkaar lekker kan jennen. DOG is het ideale spel om de avond te starten om zo in de juiste vibe te komen voor de rest van de avond alsook een ideale afsluiter om na het spel met een gerust gemoed naar huis te rijden.
Veel spelplezier!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten