vrijdag 6 mei 2016

Nieuw Mei 2016

Orléans

Dit spel brengt ons terug naar de middeleeuwen. Als speler probeer je zoveel mogelijk mensen rondom jou te scharen om zo invloed uit te oefenen, handel te drijven en rond te reizen in Frankrijk.
Wie dit het beste doet zal op het einde het spel winnen.

Het spel verloopt over 18 rondes, laat je hierdoor zeker niet afschrikken. Het spel speelt zeer vlot en snel. In het begin heeft elke speler 4 volgelingen. Tijdens de verschillende rondes kan je meerdere volgelingen verkrijgen door bepaalde acties te spelen. Bij elke actie heb je de mogelijkheid om een extra volgeling in je zakje te stoppen en zo je mogelijkheden te vergroten.
Elke actie levert je nadien voordelen op, speel je de ridder dan mag je de volgende ronde meer volgelingen inzetten. In het dorp kan je je techniek bijschaven, geld nemen of handelshuizen bouwen.
Doordat je handelshuizen bouwt in de omgeving van Orléans kan je reiziger rondwandelen en de kostbare goederen op de route bemachtigen.
 Het klooster laat je best ook niet links liggen, de monniken zorgen ervoor dat je minder afhankelijk wordt van het lot. De universiteit is belangrijk om je parate kennis op peil te houden en zo op het einde van het spel veel punten te scoren. De landbouw en de boeren zijn onmisbaar in Orléans, zij zorgen voor het nodige voedsel zodat je altijd fris klaar staat voor de volgende ronde. Verwaarloos deze niet anders hink je steevast achterop.
Onderweg probeer je ook de vertrouwelingen te winnen voor jou. Zij zorgen ervoor dat je vele punten bij elkaar sprokkelt.
Laat je echter nooit afschrikken door de gebeurtenis maar zie het als een kans om je strategie bij te schaven.
Zoals je al gemerkt hebt heb je vele mogelijkheden om het tot een goed einde te brengen in dit spel.
Na de laatste ronde worden de punten geteld. Wie de meeste punten heeft wint het spel.

Orléans is een super spel. Ik heb dit spel al enkele keren gespeeld en het blijft mij teasen. Wat ook duidelijk is, je kan op verschillende wijzen het spel winnen en dat maakt dit een sterks spel.
Zoals al vermeld laat je zeker niet afschrikken door de 18 rondes en de spelregels. Orléans speelt heel goed met weinig dode momenten.
Wie houdt van een uitdagend, strategisch spel moet volgende woensdag zeker Orléans spelen.
Veel plezier en tot woensdag!Quadropolis

In het spel Quadropolis van Days of Wonder kruipen de spelers in de huid van architecten. Ze zijn verantwoordelijk voor de bouw van een metropool. Ze krijgen vier jaar de tijd om dit plan uit te werken. Ieder jaar wordt voorgesteld door een speelronde. Om beurten kiezen ze gebouwen uit een gezamenlijke werf. Om de gebouwen te bouwen moeten ze wel rekening houden met de stedenbouwkundige voorschriften.Appartementen scoren afhankelijk van hun hoogte.
Winkels geven punten afhankelijk van hoeveel klanten ze hebben.
Openbare diensten scoren, afhankelijk van het aantal districten in de stad die er een hebben. Parken scoren, afhankelijk van het aantal appartementen naast hen. Havens scoren op basis van de langste rij of kolom van geactiveerde havens in de stad. Fabrieken scoren gebaseerd op het aantal naburige winkels en havens.

Wie wil scoren, zal zijn bouwplan dus moeten optimaliseren!Geen opmerkingen:

Een reactie posten