maandag 3 april 2017

April 2017

Helios

In dit spel van de relatief onbekende Martin Kallenborn en Matthias Prinz. In dit spel kruipen de spelers in de huid van hogepriesters. Zoals de naam al doet vermoeden is de zon een belangrijke factor in het spel. Je gaat je land exploreren, tempels bouwen en de zon zijn werk laten doen.
Als je aan de beurt bent kan je kiezen uit 3 mogelijke acties. Bij het kiezen van de actie is het belangrijk dat je de juiste kleur neemt. Wanneer een speler 4 actiekaarten van dezelfde kaart verzameld heeft deze recht op een bonus actie.
Je kan er voor kiezen om je land uit te breiden, je neemt een landstegel en legt deze volgens de regels aan. Elk type landstegel is beperkt aanwezig tijdens de spelronde. Op het juiste moment deze actie kiezen is de boodschap. De landschapstegels brengen doorheen het spel grondstoffen op.
Je kan ook een tempel bouwen of een ander gebouw oprichten. De tempels brengen punten en mana op tijdens het spel en de gebouwen hebben elk een voordeel tijdens het spel of brengen je mana op. 
 
Als laatste actie kan je de zon laten bewegen. Het aantal stappen is afhankelijk van de zonnewijzer. De zon gaat er voor zorgen dat je landstegels vruchtbaar worden en grondstoffen voortbrengen, de tempels worden door de zon geëerd en lever punten op als de zon passeert. Wanneer de zon helemaal rond je landtegels bewogen is ontvang je 5 punten.
De acties worden aan het begin van de spelronde opengelegd. De actieve speler kiest steeds de onderste actie van één van de kolommen en voert deze onmiddellijk uit. Dit doen we tot iedereen evenveel acties heeft kunnen kiezen. Na de actiefase mogen alle spelers een persoon naar hun land halen. Je kan de persoon kopen met mana dat je tijdens het spel verzameld hebt. Ook kan je eventueel een persoon activeren zodat deze op het einde van het spel punten oplevert.
 
Na 3 rondes eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint het spel.
Helios is een prachtig geïllustreerd spel. Het zijn eenvoudige regels maar toch geeft het je een waaier aan mogelijkheden. Het bouwen van een compact land kan je veel punten opleveren doordat de zon snel rond gereisd is en telkens 5 punten oplevert. Daarentegen een groot land brengt je veel grondstoffen en punten op tijdens de reis van de zon. Zoals je al aanvoelt komen is het telkens afwegen wat de beste actie is op dat tijdstip. En als dit nog niet genoeg is moet je opletten dat de speler na jou niet bevoordeeld word omdat jij een bepaald actie kaartje gekozen hebt.
Helios is een zeer goed spel dat je een uur prikkelt met tactische denkpistes en dillema's. Zeker een aanrader die je moet gespeeld hebben!!!
Veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten