vrijdag 4 juli 2014

Juli 2014

Origin
 
Deze maand lanceren we de jongste telg uit de Matagot stal. Zoals we allen weten zijn de spellen van Matagot mooi geïllustreerd met oog voor het kleinste detail. Zoals de naam al aangeeft bestaat het spelidee uit het ontsaan van de mensheid.
 
Vanuit Afrika verspreidde de mens zich naar een steeds ruimere regio. De mens evolueerde ook doorheen de decenia in verschillende huidskleuren, werd sneller of sterker en struiser. Was jij als mens sneller dan de andere dan migreerde je naar verdere en eventuele overzeese gebieden. Was je daarentegen een sterkere en doorgewinterde mens dan bezette je andermans gebieden en verdreef hen zodat jij heerste over het nieuwe land.
 
Als je in dit spel aan de beurt bent heb je een keuze uit 3 mogelijkheden:
 
Je verplaatst je volk om zo nieuwe gebieden te ontdekken (migreren) en in te nemen. De afstand die je mens kan overbruggen is afhankelijk van de grootte van je spelfiguur.
 
Je kan er ook voor kiezen om te evolueren en een nieuw mensje op het speelbord te zetten. De nieuwkomer kan maximaal 1 kenmerk afwijken van zijn stamvader. Hij kan dus een ander kleurtje hebben, sterker zijn of sneller lopen dan zijn stamvader. Om duidelijk te maken wie de vader is wordt er een gekleurd schijfje onder de nieuwkomer gelegd. De ontwikkeling van jouw mensen geeft een leuke en dynamische toets aan het spel.
 
Als laatste hebben we die iets agressiever vorm van ontwikkeling. Je kan een eigen pion ruilen met een pion van de tegenspeler. Je hebt wel enkele voorwaarden, de afstand die je kan afleggen is afhankelijk van de grootte van de pion en welke pionnen je mag verdrijven is afhankelijk van de pion.
 
Nadat je één van deze acties hebt uitgevoerd krijg je een beloning. Deze zijn afhankelijk van de gekozen gebied en kunnen je een innovatiefiche, een kaart of fiche opleveren. Deze kan je tijdens het spel gebruiken om bepaalde acties uit te voeren of doelen na te streven.
Het spel eindigt al één van de beloningen op zijn of als al de pionnen/dorpen benut zijn. Wie dan het meeste punten heeft gesprokkeld heeft het spel gewonnen.
 
Origin is allereerst een zeer mooi spel dat je al merkt aan de uitvoering van de verschillende pionen die verschillen in kleur grootte en dikte. Het visuele geeft je een zekere voldoening en zin om het spel te winnen.
Door de eenvoudige en duidelijke regels speelt dit spel zeer vlot en ben je snel vertrokken voor een fantastische avond vol spelplezier.
Tot op één van de spelavonden!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten