maandag 5 januari 2015

Nieuw januari 2015

La Isla


Trek je avonturenpak aan, zet je hoed op en ontdek La Isla. La Isla is een eiland waar verschillende uitgestorven gewaande dieren zich schuilhouden zoals de dodo,pika de gouden pad en andere vriendjes. Als ontdekkingsreiziger wil je deze dieren vinden en bestuderen om zo hen te behoeden van de ondergang.
 
In het spel kom je als team met 7 ontdekkingsreizigers aan op het mysterieze eiland La Isla genaamd. Door elke rond de juiste keuzes te maken kunnen jullie gestaag een weg banen doorheen de jungle om zo de wondere dieren te ontdekken en te verzamelen.
Dit alles gebeurt in meerdere rondes die uit 4 fases bestaan. Elke speler heeft 3 handkaarten dewelke hij vrij mag inzetten in één van de 4 fases om ze zo volop te benutten. Met de handkaarten kan je grondstoffen vergaren, voordelen gebruiken de rest van het spel en bepaalde dieren interessanter maken. De laatste fase is je team in de jungle laten rondlopen om zo in de juiste gebieden de juiste dieren te ontdekken. Ben jij de eerste die het gebied ontdekt, dan krijg jij de diersoort alsook de punten.  Door verder te kijken dan de eerste boom kan je een kettingreactie vooroorzaken met jou verschillend uitgespeelde voordelen alsook de ontdekte gebieden. Hierdoor kan je veel punten scoren waardoor de winst van het spel binnen handbereik ligt.
Let op je hebt maar 3 plaatsen om je voordeelkaarten te leggen, daarna moet je één voordeel bedekken met een ander. Dit brengt soms moeilijke keuzes met zich mee maar dit geeft het spel ook de nodige dynamiek en afwisseling.
 
La Isla is van de hand van Stefan Feld die we kennen van Notre Dame, Strassbourg en Macao. Hiermee weet je dat je onnoemelijk veel mogelijkheden hebt om je doel te bereiken.  Dat maakt dat het spel vlot speelt en diepgang heeft waardoor het nooit verveelt. Door verder te kijken dan de huidige ronde of door mooie combinaties te maken met je voordeelkaarten kan je vele punten scoren en je tegenstanders op achterstand zetten. Het spel eindigt wanneer de waarde van de ontdekte dieren 11 overschrijdt. Hierna word de eindwaardering uitgevoerd, de speler met de meeste punten wint het spel.
 
La Isla is een mooi maar vooral evenwichtig spel. De spelregels zijn kort maar duidelijk. Het spel is verrassend kort maar bevat vele tactische elementen hierdoor blijft de diepgang en spanning  tot het einde behouden.
Deze laatste telg van de Alea reeks verdient zeker een plaats in onze spellenkast maar vooral op de tafel om door jullie gespeld te worden.
Veel spelplezier en tot woensdag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten