vrijdag 6 februari 2015

Nieuw Februari 2015

Five Tribes
 
Naqala, de sultan is net overleden en de bevolking is op zoek naar een nieuwe sterke persoonlijkheid die Naqala kan besturen. Als speler probeer de 5 stammen te begeleiden door de stad Naqala. Het spel werkt niet met een worker placement maar je verplaatst stamleden en laat ze achter op de verschillende tegels. Let op dat je het laatste stamlid op een tegel plaatst waar al een stamlid van deze kleur staat. Dit lijkt simpel maar je moet er opletten dat je de tegenstanders geen punten in de schoot werpt door de stamleden op de verkeerde tegels achter te laten.
 
 
Bij het begin van elke ronde kan je de speelvolgorde bepalen. Dit doe je door geld (punten) te betalen om zo een gunstige speelvolgorde af te dwingen. 
Als je aan de beurt bent neem je een aantal stamleden van een tegel en verplaats je deze tot een andere tegel. Elke tegel die mijn oversteekt moet men een stamlid achterlaten. Op de laaste tegel laat je ook een stamlid achter. Hier moet je wel opletten dat dit stamlid al vertegenwoordigt is op de tegel. Als dit het geval is neem je al de stamleden van deze kleur en voer je de desbetreffende actie uit. Je kan hiermee onmiddellijk punten verzamelen, stamleden verzamelen die op het einde van het spel punten opleveren of het leuke stamleden op het bord uitmoorden of bij je medespelers. Als bij het wegnemen van de stamleden de tegel helemaal leeg plaats je er een kameel van jou kleur. Hierna kan je het extra voordeel ervan benutten. Zo kan je op de oase een prachtige palmboom bouwen, in een stadsdeel een prachtig paleis op te trekken of de oude geesten om gunsten vragen. Deze oude geesten kunnen je doorheen het spel vele punten of voordelen opleveren. Je kan je ook focussen op grondstoffen of slaven te verzamelen die op het einde verrassend veel punten kunnen opleveren. 
Met dit alles in het achterhoofd besef je snel dat je met het plaatsen en achterlaten van stamleden steeds moet opletten dat je geen stamleden eenzaam achterlaat op een tegel om zo de volgende speler punten in zijn schoot te werpen.
Wanneer iemand zijn laatste kameel zet of wanneer er geen stamleden meer kunnen verplaatst worden over het spelbord eindigt het spel.
Wie nu het meeste punten (geld) verzamelt heeft wint het spel.
 
Five tribes is een zeer goed spel met eenvoudige spelregels. Je kan dit spel als gezellig familiespel of de stappen die je zet goed uitdokteren waardoor het een expertenspel wordt. Deze 2 mogelijke niveaus maken het spel nog aantrekkelijker. Toch kan je niet te lang op voorhand denken en moet je snel denken en je tactiek aanpassen nadat je voorganger gespeeld heeft.
Het leuke spelelement van in plaats workerplacement je hier stamleden wegneemt en dan één voor één achterlaat op andere tegels. Hierdoor verandert de spelopstelling voortdurend en dit dynamisch karakter spreekt velen aan.
Five tribes is een fantastisch spel dat bovendien zeer mooi oogt zeker naar het einde toe als de prachtige palmbomen, kamelen en kastelen het spelbord sieren.
Niet twijfelen spelen is de boodschap.
Geniet ervan en veel plezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten