woensdag 4 maart 2015

Nieuw maart 2015

Madame Ching

 
Shih Yang, de vrees van menig schip in de negentiende eeuw. Shih Yang, beter bekent als Madame Ching, was de grote vrees van menig kapitein die zich in de Chinese wateren moest begeven. Op het toppunt van haar carrière had zij de controle over een vloot van 2000 schepen en 50.000 zeelieden. De Engelse, Portugese en Nederlandse vloot stonden met knikkende knieën op hun dek als de Chinese wateren binnen vaarden om haar te verslaan.
Tijdens dit spel van Bruno Cathala en Ludovic Maublanc ben je een piraat die zich gaat uitsloven om zo als piraat op de China Pearl te komen. De China Pearl is het vlaggenschip van Madame Ching en het walhalla van elke piraat. Tijdens het spel ga je jouw schip door de Chinese Zee loodsen en trachten Hong Kong te bereiken. Hong Kong bereiken is echter niet van de poes, je probeert telkens zo ver mogelijk te varen op de woelige baren van de Chinese Zee. Naarmate je verder geraakt heb je recht op bepaalde missies. Deze missies brengen je edelstenen en goud op en daar draait het om.
 
Hoe ver je geraakt hangt af van de navigatiekaarten die je uitspeelt. Deze moeten steeds oplopend zijn van waarde. Hoe je deze aflegt bepaalt tevens ook de vaarrichting van je schip. Om Hong Kong te kunnen bereiken moet je ook proberen om zoveel mogelijk verschillende kleuren af te leggen. Wanneer je geen hogere getalwaarde meer kan of wil afleggen eindigt deze missie.
 
Nu kijk je hoever je gestrand bent op het bord en neemt de hoogst mogelijke missiekaart.
 
Met de combinatie van verschillende symbolen op de navigatiekaarten kan je voordeelkaarten bemachtigen zoals cartografie, vechten, nachtnavigatie en meteorologie. Met deze kaarten word uw verblijf op de Chinese Zee aangenamer.
 
Wanneer je oostelijk beweegt op het water kom je op de eilandjes waar je ontmoetingskaarten vind. Op deze kaarten vind je loodsen, dieven, verraders, sirenes en vele andere interessante personen die je tijdens je beurt kan benutten om je doel te bereiken.
Wanneer iemand al de verschillende voordeelkaarten verzamelt of Hong Kong bereikt eindigt het spel. Op dit moment worden al de punten opgeteld. De punten zijn de edelstenen, goud en verzamelde kaarten. Wie nu de meeste punten vergaard heeft wint het spel.
 
Madame Ching is een kort spel (45min) dat zeer vlot speelt met simpele regels. In het begin is het een beetje zoeken maar na de eerste beurt is alles duidelijk. Het is een duidelijk en mooi bord net zoals de kaarten. Het spel is tactisch en je kunt zelf bepalen wanneer je een missie afbreekt om dan de volgende beurt in 1 ruk door te varen naar Hong Kong. Er zit een kleine geluksfactor in aangezien de navigatiekaarten getrokken worden. Maar toch kan je deze ruimschoots compenseren door zelf de juiste vaarroutes uit te stippelen.
Het spel is zeker een aanrader om de volgende spelavond te spelen. Trek je piratenpak aan en probeer in de gunst van Madame Ching te komen.
 
Veel spelplezier!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten