vrijdag 3 april 2015

Nieuw April 2015

Bruxelles 1893


Eindelijk is het zover, een spel over de hoofdstad van België. Een stad die door vele ongekend en daarom ook onbemind is. Nochtans vind je in Brussel prachtige pleinen en adembenemende gebouwen. Het schoolvoorbeeld is de grote markt en de straten eromheen, oogstrelend en magnifiek. Dit alles is tot gestand gekomen doordat enkele architecten hun ideeën verwezenlijkten en Art Nouveau gebouwen ontwierpen. In Bruxelles 1893 ben je één van de architecten die tracht om het mooiste Art Nouveau gebouw te ontwerpen. Dit doe je door grondstoffen te verzamelen, notabelen aan te trekken of één van de andere acties. Het spel is een workerplacement spel met leuke mechanismes.

Het verloopt over 5 ronden met 4 fases. De eerste fase is de beursfase. Hierin wordt bepaald welke acties op het Art Nouveau kunnen gebruikt worden deze ronde. Dit gebeurt door de startspeler die dmv een winkelhaak het bord opdeelt in kwadranten.  Het grootste kwadrant wordt nu gebruikt als spelveld.  In de tweede fase kan je jouw assistenten inzetten rondom de grote markt van Brussel, op het Art Nouveau bord of op je persoonlijke actiebord. Zoals je merkt keuze te over. Rondom de grote markt mag je kosteloos een assistent plaatsen en de desbetreffende actie uitvoeren. Hier kan je kiezen voor geld, voordeel van een notabelen of grondstoffen.
https://cf.geekdo-images.com/images/pic1762715_t.jpg Op het Art Nouveau kan je assistenten inzetten maar steeds vergezeld van Belgische geld. Dit is belangrijk aangezien na de ronde steeds voordeelkaarten kunnen verkregen worden. Op dit bord kan je kiezen om een kunstwerk te maken, verkopen, notabelen hun gunsten kopen, bouwstoffen vergaren of gebouwen oprichten. Let op : je mag enkel een actie kiezen in het grootste kwadrant op het Art Nouveau bord. Als een kunstwerk gemaakt is kan je dit verkopen. Naargelang het aantal kustwerken in je bezit kan je de prijs/punten zelf manipuleren. Zo bepaal je zelf of je overwinningspunten wilt of geld. Niet alle kunstwerken kunnen ten alle tijden verkocht worden. Je kan er ook voor opteren om 2 grondstoffen te vergaren om daarna gebouwen op te richten. dit is tevens de laatste actie die we op het Art Nouveau bord kunnen kiezen. De kosten voor het oprichten van een bouw vind je op je persoonlijke spelbord. Wanneer je een gebouw opricht kan je dit op het spelbord doen waardoor jij voordelen krijgt gedurende het spel.
Tijdens de derde fase bekijken we wie het meeste geld in een bepaalde kolom ingezet heeft en zo de voordeelkaart kan benutten en de bijhorende Manneken Pis verzamelt.  Manneken Pis bepaalt wie de volgende startspeler wordt. De voordeelkaart kan je direct benutten of later in het spel. Ook het aantal verzamelde wapenschilden brengt punten op naargelang de aanwezigheid in het stadhuis.
Na 5 ronden eindigt het spel, tijdens de eindtelling moeten eerst de notabelen die in je persoonlijke voorraad liggen betaald worden. Wanneer een speler dit niet kan verliest deze punten.  Wie de meeste punten verzameld heeft wint het spel.

https://cf.geekdo-images.com/images/pic1851776_t.jpgHet spel Bruxelles 1893 is een spel met zeer vele mogelijkheden die je planmatig moet benutten. Het is een spel dat door veelspelers goed onthaald wordt. De eerste keer is overweldigd het spel je omdat je niet direct weet met welke tactiek je het spel kan winnen. Troost jezelf, er zijn meerdere manieren om het spel naar je toe te trekken. Eénmaal je meegenomen wordt naar de grote markt in Brussel ben je vertrokken voor een 90 minuten. Het begin is belangrijk maar het spel zorgt ervoor dat je steeds een uitweg hebt uit de schijnbare uitzichtloze situatie. Ook een pluspunt is dat het spel goed speelt met 5 spelers en toch vlot gaat. Wie zich geroepen voelt om zich onder te dompelen in een zeer leuk thema met een prachtig spel moet dit spel spelen.

Kortom Bruxelles 1893 is een echte aanrader.


Tot woensdag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten