zaterdag 9 juli 2016

Nieuw juli 2016

DEUS
 
Zoals de naam al laat vermoeden is dit een goddelijk spel. Ht spel is van de Belgische spellenmaker Sebatien Dujardin die jullie allemaal kennen van Troyes. Troyes is een steviger spel dan dit maar Deus is zeker een aanrader.
 
In het spel ben je een leider van een beschaving. Je wilt je volk een beter leven geven door je terrein uit te breiden en zo een ongezien imperium te vergaren. Dit doe je met de aloude principes van grondstoffen verzamelen waarna je handelsroutes kan stichten. Dit alles vloeit uit in het vestigen van een nieuw dorp. Zoals de titel laat vermoeden wil je de goden ook gunstig gestemd houden door mooie tempels te bouwen voor hen.
 
Elke speler heeft een aantal kaarten op zijn hand. Hij kan deze op  manieren gebruiken.
Als eerste kan je de kaarten opofferen aan een bepaalde god om hem de gunst te vragen. De grootte van de gunst is afhankelijk van hoeveel kaarten je offert.
Als tweede kan je ook een gebouw oprichten. Hier moet je de nodige grondstoffen voor verzamelen en het desbetreffende gebouw in je voorraad hebben.
Je richt het gebouw steeds op in een gebied dat je al controleert of een aangrenzend gebouw. Bij het bouwen van je gebouwen moet je wel steeds voldoen aan de bouwvoorschriften. Als je na het bouwen van je gebouw een barbarendorp word omsingeld, word dit aangevallen. De speler met de meeste militaire eenheden rond het barbarendorp heeft gestationeerd.
Je kan er ook voor kiezen om een tempel te bouwen, dit is een hele klus en wordt steeds moeilijker. De tempels brengen op het einde van het spel wel een heleboel punten op.
Wanneer al de tempels gebouwd zijn of al de barbarendorpen zijn veroverd, eindigt het spel.
Wie dan de meeste overwinningspunten heeft verzameld wint het spel.
 
Deus is een prachtig tactisch spel dat zeer goed uitgebalanceerd wordt. De kracht van het spel schuilt volgens mij in het vlotte spelen en beperkte spelduur. Op een uur is dit spel gespeeld. Wanneer je dit spel start, stap je op de rollercoaster van plezier, tactiek en spelvernuft. Je beleeft de rit van je leven en voor je het weet is het voorbij.
Deus is een bordspel gecombineerd met deckbuilding. Het spel combineert al de goede eigenschappen van de beide in één spel.
Kortom een aanrader om volgende week bij ons op het terras te komen spelen.
Veel spelplezier!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten