woensdag 2 november 2016

November 2016

Oceanos


Met Oceanos heeft Antoine Bouza weer een prachtig leuk spel voor ons gemaakt. Het eerste wat je zeker opmerkt is de grafische vormgeving, alhoewel er geen spelbord is word na verloop van tijd door elke speler een mooie oceaan gecreëerd. Deze wordt opgebouwd vanaf de oppervlakte en stelselmatig tot de diepte. Zelfs op de kleinste details is gelet gaande van de blauwschakeringen tot de mooie koralen en andere zee schepsels. Maar hoe speelt het spel nu.
Als speler krijgt iedereen handkaarten. Uit deze handkaarten kiest de speler 1 kaart en legt deze verdekt voor zich neer. De overige handkaarten worden aan de kapitein (startspeler) gegeven. Als alle spelers hun kaart hebben opengelegd en aangelegd in hun oceaan mag de kapitein zijn kaart spelen.
De spelers proberen de kaarten zo aan te leggen dat de koralen aan elkaar sluiten of zoveel mogelijk dieren te verzamelen in een rij. De limieten worden bepaald door je duikboot. De periscopen geven aan hoeveel handkaarten je ontvangt aan het begin van een beurt, het aquarium geeft aan hoeveel verschillende diersoorten je kan waarderen. Elke spelbeurt verandert de kapitein. Op het einde van de ronde worden de punten verdeeld. Iedere speler ontvangt punten naargelang de grootte van de propeller, het aantal verschillende diersoorten aanwezig in de rij. Tijdens het aanleggen kan het zijn dat er krakenogen opstaan, op het einde ontvangt de speler met de meeste krakenogen minpunten.
Na 3 rondes eindigt het spel, er is nog een eindtelling. Spelers ontvangen punten voor het langst aaneensluitend koraalrif. De geplaatste scuba duikers duiken de bovenliggende schatten op dewelke ook punten opleveren. De speler met de meeste punten wint het spel.
Oceanos heeft mij vanaf de eerste seconde bekoord. Zowel de schoonheid van het spel als het gemak dat het speelt maakt van dit spel een echte topper. In het begin lijkt het simpel maar naarmate het spel vordert het wordt het meer en meer duidelijk dat het spel toch verschillende lagen heeft. Je voelt stelselmatig aan dat de positie van de gelegde kaarten de kansen op winst vergroot.
Oceanos moet je zeker gespeeld hebben, het is een kort maar pittig en vooral amusant spel.
Veel spelplezier!!


Touria

Welkom in het magische land van de dansende torens. De kinderen van de machtige koning willen trouwen. Prinses Tara en prins Talan wachten op de avonturier die als eerste het kasteel betreedt en hen vind. Om tot het kasteel te geraken moeten de avonturiers edelstenen verzamelen om deze te laten smeden tot prachtige sieraden. De koning wil zijn kinderen niet aan de eerste te beste uithuwelijken, hij verwacht dat je de nodige gelden meebrengt om zijn kasteel binnen te komen. En het allerbelangrijkste is dat je harten verzameld om te laten zien hoe graag je met prins Talan of prinses Tara wil trouwen.

Tijdens het spel proberen de spelers door middel van acties uit te voeren de nodige diamanten of geld te verzamelen. De keuze van de acties wordt bepaald door de 4 torens die op het bord staan. De speler mag enkel een actie kiezen die voor hem zichtbaar is. Hierdoor is er een beperking in het aantal acties dat je kan en mag uitvoeren. Door een bepaalde toren te kiezen en de actie uit te voeren beïnvloed je de keuze van de volgende speler. Nadat je de actie hebt uitgevoerd moet je de toren 90° draaien waardoor de actie mogelijkheden van de volgende speler ook veranderen.

Als je tijdens je acties 7 goud, geen zwarte edelstenen en 7 harten verzameld hebt mag je in het kasteel binnen. Hier mag je nu één van de 9 deuren openen om de prins en prinses te vinden. Als je een verkeerd raam kiest moet je de gevraagde goederen afgeven. Kan je dit dan mag je nog een raam kiezen, lukt dit niet dan moet je een beurt wachten.

De speler die als eerste de prins en prinses vind wint het spel.

Touria is een zeer leuk familiespel. De dansende of draaiende torens geeft een leuke dimensie aan het spel. Het spel is overzichtelijk en met weinig regels kan je toch een leuke tijd beleven.

Het spel is op een uurtje gespeeld en je zal je geen seconde vervelen.

Kortom een goed spel dat Inka en Marcus Brand samen met Rieneck hebben bedacht.

Neem het ter hand en begin te spelen.

Veel spelplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten