zondag 5 februari 2017

Februari 2017

Karuba

In dit spel van Rudiger Dorn zijn we allemaal schattenjagers die aangekomen zijn op het strand van een onbekend eiland. In de diepe jungle bevinden zich 4 schatten.
Iedere speler begint met een eigen eilandbordje. Daarna kiezen al de spelers elk een plaats op het strand om een ontdekkingsreiziger te zetten en een plaats in de jungle om een schat te verbergen. Nadat al de spelers dit gedaan hebben heeft elke speler dezelfde startopstelling.
Nu leggen al de spelers behalve de expeditieleider hun tegels open rond hun spelbord.
De expeditieleider trekt willekeurig een tegel van zijn trekstapels. Nu kunnen alle spelers kiezen uit 2 acties, ofwel de tegel op hun spelbord leggen of één van je ontdekkingsreizigers te bewegen. Zo proberen de spelers door de dichte jungle een weg te zoeken naar de juiste tempel. Wie als eerste de juiste tempel bereikt krijgt de 5 punten, de volgende en... . Onderweg liggen ook edelstenen verspreid op de wegen. Wanneer je deze meeneemt brengen ze op het einde ook punten op.
Wie na de laatste tegel de meeste punten heeft verzameld wint het spel.
Karuba is een luchtig puzzelspel. Toch heeft een groot verslavingsgevaar. Het spelelement dat iedereen tegelijkertijd dezelfde tegel moet leggen geeft leuke interactie. toch moet je soms de juiste tactiek toepassen om zo toch nog een tempel te bereiken.
Het leggen van de eerste jungletegels kan cruciaal zijn om het spel te winnen.
Zeker uitproberen. 
 
 
Murano
 
Dit spel neemt ons mee naar de beroemde eilanden van Murano. Murano bestaat uit verschillende eilanden die verbonden zijn met bruggen. We varen naar Murano met onze gondels om de glasindustrie te laten floreren.
In dit spel gaan we op de verschillende eilanden straten en gebouwen oprichten. Deze gebouwen geven ons tijdens het spel voordelen of leveren op het einde van het spel punten op.
We hebben vele acties die we kunnen kiezen. Om een bepaalde actie te kunnen uitvoeren moeten we de gondels verplaatsen. De eerste gondel is gratis maar daarna kost het je 1,2 of meerdere munten. Je kan kiezen om gebouwen naar je toe te halen die je later in het spel kan bouwen op de eilanden. Niet enkel het bouwen is belangrijk voor de inkomsten maar ook voor punten op het einde van het spel. Door de juiste opdrachtkaarten te verzamelen kan je deze punten verdienen. Maar geen punten zonder gondeliers aan de eilanden. Aan elk eiland is van elke kleur een aanlegpunt voorzien. Wil je dit benutten kost je dat 2 geld, je kan ook een plaats van een ander benutten maar dit kost je 5 geld. Je merkt dat het op sommige eilanden drummen wordt voor een goed plaatsje.
Op het einde van de kan je per gondelier een opdracht kaart spelen en de desbetreffende punten ontvangen. Wie het meeste punten scoort is gewonnen.
Murano is een tactisch spel doordat de plaatsing van de gondels een serieuze impact heeft op de actie keuze of de actie keuze van de speler na jou. Het spel speelt goed met 2 en 3 spelers, met 4 kan het soms wat uitzichtloos lijken.
Murano is een stevig, tactisch spel dat je een fantastische avond zal bezorgen.
Probeer het zeker uit volgende bengereng avond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten