zondag 6 april 2014

April 2014

Brugge

Wat gebeurt er als één van de betere spellenmakers één van de mooiste steden van België als thema kiest voor zijn spe,l dan is er een prachtspel in de maak.
Stefan Feld heeft voor dit workerplacement spel Brugge uitgekozen als thema. Als resultaaat hebben we een prachtig spelbord,mooie spelkaarten en het belangrijkste een wonderbaarlijk spel.
 
In de 15de eeuw is Brugge één van de welvarendste steden binnen Europa. De spelers van dit spel zijn kooplui die proberen macht,invloed en status te vergaren bij de machthebbers. Dit kan je op verschillende manieren in het spel bereiken, je bouwt de stad terug op door het bouwen van huizen of de ringvaart rond te stad te herstellen. Het belangrijkste is dat je het volk van Brugge te vriend blijft en helpt.
Tijdens het spel worden verschillende ronden gespeeld die uit 4 fasen bestaan: kaarten nemen, dobbelen, acties uitvoeren en meerderheden bepalen. Met de combinatie van handkaarten en gekleurde dobbelstenen kan je acties kiezen en uitvoeren. Met de acties kan je werklieden en geld verkrijgen. Huizen kunnen gebouwt worden waar je later in het spel inwoners van de stad kan huisvesten. In de stad wonen 11 verschillende bevolkingsgroepen die elk hun eigenschappen en voordelen hebben. Je kan er ook voor opteren om de ringvaart verder af te werken, degene die dit het snelst doet ontvangt de vele punten. Eenmaal de inwoner gehuisvest is kan deze zijn voordeel laten gelden, sommige onmiddelijk, andere tijdens het gehele spel. ook zijn er die pas op het einde actief worden en hierdoor extra punten gaan genereren. Feld zou  Stefan Feld niet zijn als er geen addertje onder het het gras verscholen zit. Tijdens elke worp van de dobbelstenen worden de 5 en 6 geteld en krijgen al de spelers hier noodlotfiches voor. Als iemand 3 gelijkgekleurde fiches heeft verzameld, krijgt hij het noodlot over zich heen. Zo zijn er de fantastische pest, grote overstroming of vurige brand. Wanneer het noodlot toeslaat verlies je geld, werklui, kaarten of ....
Het spel eindigt als de laatste stapel bewonerskaarten word aangesneden, dan word er nog 1 ronde gespeeld en dan komen we tot de puntentelling.
Je krijgt punten per gebouwde woning, elke bewoner in een huis en al de andere puntenmarkeringen op het spelbord. Degene met de meeste punten wint.
 
Het spel Brugge is een snel en duidelijk spel, met de duidelijke regels kan je snel het spel starten en je onderdompelen in het Brugge van de 15 de eeuw. De dobbelstenen bepalen de sterkte van de acties en geven je vele tactische mogelijkheden om je doel te bereiken. Het is een typisch Feld spel waar je via verschillende wegen toch de overwinning kan behalen. Het is spel speelt eenvoudig weg en zal je aangenaam verrassen met de dynamiek.
Neem het ter hand en speel het, het zal je verwonderen.
Veel spelplezier !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten