dinsdag 31 mei 2016

Nieuw Juni 2016

Mombasa
Mombasa is een spel dat zich pijlsnel in de hoogste regionen nestelt in boardgamegeek. Ook scoorde dit spel op de fairplay lijst in Essen.
Mombasa speelt zich af in Afrika tijdens de 19 de eeuw. Er zijn 4 handelscompagnieën : Momabsa, Cape Town, Saint Louis en Caïro dewelke we gaan exploreren in het Afrikaanse binnenland.
Elke speler investeert in de verschillende compagnieën door aandelen te verwerven.
Als je aan de beurt ben speel je 3 handkaarten waarmee je deze beurt acties gaat uitvoeren.
Je kan je goederen uitspelen waardoor je extra handkaarten kan vergaren of kan inverteren in één of meerdere compagnieën. Je kan ook kiezen om al je uitbreidingskaarten te spelen om zo handelsposten van één compagnie uit te breiden. De kost is afhankelijk van het aantal grenzen dat je oversteekt. Als je doordacht uitbreidt geeft dit je extra voordelen.
Kies je de boekhouder kaart dan kan je verder op het boekhouderspoor geraken. toch moet je hier de nodige kaarten openleggen zodat je inktpot ver kan geraken. Je mag enkel over symbolen verplaatsen die je open gespeeld hebt. De speler krijgt enkel de voordelen van de laatste bereikte fiche.
Als laatste kan je investeren in het diamantenspoor waardoor je geld kan krijgen en meer handkaarten spelen bij het begin van een nieuwe ronde. 
Iedere speler heeft ook 2 bonusmarkers gekregen. Deze mag de speler op een zelf gekozen tijdstip in zijn speelbeurt inzetten. Door het inzetten van de markers kan je startspeler worden, kaarten kopen met geld of geld verkrijgen met je kaarten.
Wanneer je geen acties meer kan uitvoeren kies je één van de aflegstapels bovenaan je speelbordje en neemt dit in je hand. Pas daarna leg je de net gespeelde kaarten op één van de aflegstapels bovenaan je spelersbord.
De volgende ronde begint wanneer al de spelers gepast hebben.
Wie op het einde de meeste geld verzamelt door zijn verkregen aandelen per compagnie te laten uitbetalen wint het spel.
Mombasa is zoals het vorige maand gelanceerde Orleans een top spel. De meeste kritieken over dit spel zijn lovend en volgens mij terecht. De vernieuwende spelmechanieken zijn echt verfrissend en brengen een extra dimensie in het spel.
Bij het terugnemen van een aflegstapeltje moet je steeds afwegen waar je de gespeelde kaarten aflegt. Dit bepaald immers welke handkaarten je verderop in het spel kan vergaren en spelen. Tactisch spelen kan hierin het verschil maken tussen winst en verlies. Alhoewel de betere planners onder jullie ook veel punten kunnen vergaren op het boekhoudspoor. Dit is echter niet weggelegd voor iedereen.
De doos van Mombasa is gevuld met verschillende spelsystemen overgoten met een sausje van diverse spelmechanismen waardoor het heerlijk smaakt.
Mombasa is een stevig spel maar zal degene die van dit kaliber houden zeker niet teleurstellen.
Het is een economisch strategisch spel met het verrassende deckbuilding systeem.
Zorg dat je volgende spelavond tijdig aanwezig bent zodat je Mombasa kan ontdekken en spelen.
Veel spelplezier!!!



Cacao


Cacao is een tactische legspel spel dat spelers in de exotische wereld van de cacao onderdompelt. Als het hoofd van je stam, moet je de stamleden leiden naar welvaart door de teelt en handel in cacao - en om dat te doen, moet je ze op de best mogelijk manier aan het werk zetten.

Je legt steeds één van je 3 persoonlijke tegels aan een jungletegel op het speelveld. Omdat op alle zijden van zo'n tegel arbeiders staan, doen deze wat de aangrenzende jungletegel aangeeft.

Zo kan een arbeider naast een markt cacao verkopen of een arbeider naast een bron, water ontvangen. Arbeiders naast plantages halen cacao op en weer andere arbeiders vinden meteen goud in een mijn. Water is heel belangrijk want dan kan je je eigen waterdrager op je eigen tableau een veld vooruit zetten zodat die op het einde van het spel veel goud waard wordt en geen goud doet verliezen.

Op cultusplaatsen kan je een zonnesteen verdienen. Deze kan je later inzetten om een tegel op een reeds eerder geplaatste tegel te bouwen zodat je op die plaats van het steeds groeiende speelvlak meer profijt kan halen. En arbeiders naast tempels zijn een investering in de toekomst. Wie de meeste arbeiders naast tempels heeft, krijgt nog een flinke beloning op het einde van het spel.

Het spel eindigt als alle spelers al hun tegels hebben gelegd. De speler die aan het einde van het spel het meeste rendement uit zijn arbeiders heeft gehaald wint.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten