zaterdag 9 november 2013

November 2013

Jawel, jawel we zijn weer met enkele mensen naar Essen getrokken om daar in het Mekka van Spellenland terecht te komen. We hebben ons best gedaan om de betere spellen te testen en aan te kopen. Volgende week mogen we u met veel trots ons eerste spel aan jullie voorstellen.

Rialto

Het spel Rialto is door Stefan Feld ontworpen. Het is een bordspel dat gedreven wordt door kaarten. Het is een spel dat met 5 spelers kan gespeeld worden. Als spelers verplaatsen we ons naar het prachtige Venetie waar we 6 rondes, telkens in een ander district, gaan spelen. Elke ronde, die uit 3 fases bestaat, probeer je punten te vergaren in het gespeelde district.
 
Zoals hier boven al gezegd bestaat het spel uit een bordspel en kaartspel. Tijdens de eerste fase gaat elke speler een aantal handkaarten kunnen kiezen uit de etalage. De etalage zijn rijen van 6 kaarten afhankelijk van het aantal spelers. Ook neemt de speler 2 kaarten van de gedekte afneemstapel. Nadat hij deze kaarten heeft gekozen moet de speler zijn handlimiet tot 7 terugbrengen. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste kaarten houdt aangezien ze bepalen welke acties je wil uitvoeren de volgende fases.
 
Als al de spelers dit gedaan hebben word fase 2 gespeeld. Hierin gaan de spelers met hun handkaarten proberen een meerderheid te behalen om zo de actie te kunnen uitvoeren. De acties houden verschillende dingen in, je kan spelen om startspeler te worden, geld te vergaren of gebouwen te plaatsen. Toch is het ook belangrijk om jouw raadsheren in het district te krijgen om zo punten te behalen. Om dit te verwezenlijken probeer je de meerderheid te  behalen bij de gondels of raadsheerkaarten. Bij deze acties kan je raadsheren op het bord of district brengen, tevens kan je ook een gondel plaatsen dewelke op het einde van het spel extra punten oplevert. Een andere manier om punten te sprokkelen is door bruggen te bouwen tussen de verschillende districten. Deze brengen onmiddellijk punten op en op het einde van het spel kunnen deze ook nog punten opbrengen.
Na ronde 6 wordt er gekeken wie waar de meerderheid heeft in een district en worden de punten verdeeld. Wie dan de meest punten behaald heeft is de winnaar van het spel.
 
Rialto is een snel vlot spelend spel waar je toch steeds het gevoel krijgt dat je net die actie te kort komt de ronde goed af te sluiten. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de vele mogelijkheden om punten te behalen. Zo heb je nooit het gevoel dat je het spel al gespeeld is.
Rialto is een mooi spel dat ongeveer een 15 min per speler duurt waardoor het nooit het gevoel geeft van langdurig te worden.
Haal het uit de kast volgende spelavond!Extraatje

Hoe dikwijls heb je al zitten wachten met je mastermove maar was de speler voor u zo verzonken in zijn gedachte. Hoe dikwijls heb je het gevoel, amai dat spel vlot echt niet. Voor al deze kwaaltjes hebben we in Essen ook een oplossing gekocht : een timer. Met dit kleine ding kan je een tijd instellen die je afspreekt hoe lang een beurt mag duren. Echt leuk om dit eens te proberen, zo zullen je spellen vlot wegspelen en zal je nooit langer moeten wachten dan je medespelers.
Probeer het maar eens en je zal merken dat alles vlotter gaat.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten