maandag 9 december 2013

December 2013

Coup ( Less is more )

Dit klopt bij dit kaartspel. In coup ben je een invloedrijk persoon die onderdanen inzet om zo de stad te veroveren. Het spel bestaat uit 15 kaarten, 50 munten en 6 overzichtskaarten
Iedere speler krijgt 2 kaarten, bekijkt deze en legt ze verdekt voor zich neer. Ook krijgt elke speler 2 munten. Er zijn 5 personages met hun specifieke eigenschappen.
Als je aan de beurt bent mag je 1 actie doen. Je voert de specifieke eigenschap uit van één van de personen die verdekt voor je op tafel liggen. Men kan belastingen heffen (hertog), moorden(huurmoordenaar), afpersen (kapitein) of personages wisselen met de aflegstapel(ambassadeur). De gravin als laatste heeft geen specifieke actie maar kan zich beschermen tegen de huurmoordenaar. Zoals je merkt kan het spel snel gespeeld worden. Het word pas echt interessant als men weet dat je ook mag bluffen of veinzen dat je een bepaald persoon voor je hebt liggen en zijn speciale eigenschap gaat benutten. Als je twijfelt aan je tegenspeler mag je hem bestempelen als leugenaar. Is dit zo dan verliest de speler een munt en een kaart. Is de speler toch oprecht dan verliest de uitdagende speler een munt en een kaart. Een speler kan ook altijd een geldactie kiezen. Men neemt 2 munten uit de voorraad of pleegt een coup. Dit kan wanneer een speler 7 munten heeft en deze afgeeft om een coup te plegen bij een medespeler. Hij mag bij deze speler 1 kaart wegnemen.
Wanneer je 2 kaarten weg zijn lig je uit het spel voor enkele minuten. De speler die als laatste nog kaarten voor zich heeft liggen wint dit rondje.
Coup is goed door zijn eenvoud. Toch zitten er zovel lagen in dat het een zeer goed en spannend spel is vol leugens en intriges.
Het spel zal zeker in de smaak vallen bij veelspelers en veelpraters. Wie kan je nog vertrouwen of wie vertrouwt jou nog, dat is de vraag die heel het spel door je hoofd spookt.
Coup duurt 10 tot 15 minuutjes, maar ik verzeker jullie na deze 10 minuten wil je direct nog een rondje spelen om de andere af te troeven.
Klein doosje vol verrassingen! Veel spelplezier !!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten