vrijdag 7 november 2014

November 2014

Istanbul : Kennerspel 2014 Duitsland / genomineerd Gouden Ludo België


Istanbul, de stad die het westen met het oosten verbindt. Een smeltkroes van verschillende volkeren en culturen. Hier kom je terecht met dit spel van Rudiger Dorn. Laat je logistieke en planmatige talenten geprikkeld worden. Het spel dompelt je onder in de fantastische wereld van Istanbul.

Het spelbord wordt opgebouwd met 16 locatietegels welke vrij mogen gelegd worden, dit geeft elk spel een nieuwe dimensie en andere routes om het spel te winnen.

Als speler beschik je over een karavaan met 4 knechten die aan de zijde van de handelaar meereizen door het prachtige Istanbul. De knechten kunnen op de verschillende locaties ingezet worden om daar een actie uit te voeren. Wanneer de knecht de actie heeft uitgevoerd blijft deze achter op de locatie. Door verschillende locaties te bezoeken en uit te voeren kan de speler 4 verschillende goederen kopen, moskeetegels verzamelen, goederen verkopen om met het verkregen geld robijnen aan te kopen bij de juwelier. Het eerste probleem dat je zult ervaren zijn de knechten die opgeraken en terug opgepikt moeten worden. Als je handelaar geen knechten meer heeft in zijn kielzog kan hij geen acties uitvoeren op de locaties. Men kan er ook voor kiezen om naar het fonteinveld te gaan en zo meerdere knechten te verwerven.

Wie aan het einde van het spel de meeste robijnen heeft verzameld wint het spel.  Deze kan je ook krijgen bij de sultan als je een karrenvracht goederen met dezelfde kleur inlevert. Onderweg op je route mag je familieleden van de tegenspelers arresteren waardoor je geld of bonuskaarten kan ontvangen. Dit alles en de bonuskaarten kunnen je helpen sneller door het spel te fietsen en je de overwinning opleveren. Wanneer een speler zijn 5de robijn verzameld wordt de ronde nog uitgespeeld en wie daarna de meeste robijnen verzamld heeft wint het spel.

Istanbul is een fantastisch spel waarin je planningstalent kan inroepen om zo de juiste route te vinden naar de overwinning. Het spel speelt vlot weg zonder op één enkel moment saai te worden. Het spel heeft een perfecte balans in de schakel tussen goederen, geld en doel. Istanbul is spannend en uitdagend van begin tot einde.
Kortom wederom een juweeltje erbij in onze kast.
Veel spelplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten