maandag 3 augustus 2015

Nieuw Augustus 2015

Patchwork

Dit spel voor 2 is een echte topper gemaakt door Uwe Rosenberg bekend van ondermeer Agricola.
Zoals de titel al doet vermoeden trachten we in dit spel een zo volledig mogelijk lappendeken te maken.
Als je aan de beurt bent kies je één van de beschikbare lapjes om zo je spelbord te vervolledigen.  Bij het kiezen van het lapje moet je kijken hoever je verder gaat op het spelbeurt spoor. Kies je een groot suk ga je snel vooruit. Aangezien de speler die achteraan staat telkens mag spelen. Soms is het voordeliger om dan met kleine stapjes verder te gaan. toch is de verleiding soms groot om grotere stukken te nemen waarop veel knoppen afgebeeld staan. Deze knoppen zijn van belang op tijdens de tussentijdse tellingen knoppen te verzamelen. Deze zijn noodzakelijk om de volgende beurten lapjes te kunnen blijven kopen.
Het spel eindigt als beide spelers op het einde sijn van het volgordespoor. Iedere speler krijgt dus dezelfde mogelijkheden.
Wie op het einde het mooiste en volledigste lappendeken heeft gemaakt wint het spel.
Patchwork is echt een geslaagd spel voor met 2, er zitten interessante mechanismes in. Er zit verrassend veel dynamiek in het spel. Eerlijk waar het werkt zelfs verslavend zodat je dit meerdere keren wil spelen.
Met dit spel is Uwe Rosenberg erin geslaagd om een prachtig 2 persoonsspel te maken.
Wanneer de spellenvond te einde loopt en je bent met 2, zeker uit de kast halen. Dit spel zal je aangenaam verrassen.
Veel spelplezier.

Noblemen


Noblemen is van de nobele onbekende spellenauteur Dwight Sullivan. We verplaatsen ons naar de 16de eeuw in Engeland. Tijdens deze periode regeert Queen Victoria met harde hand over Engeland. We zijn allen baron of baronnes maar proberen op te klimmen op de adellijke ladder. Dit doen we door ons land uit te bouwen met akkers, wouden en prachtige fonteinen. OP dit landgoed probeer je burchten, paleizen te bouwen om zo de mensen naar jou landgoed te brengen.
Het spel verloopt over 3 decades waarin elke speler enkele malen aan de beurt komt. Tijdens deze beurt breid je je landgoed uit door gebouwen te plaatsen en schandaalkaarten uit te spelen. Je kunt ook even pauzeren of de kerk omkopen om je doel te bereiken. Let op de Queen houd steeds een oogje in het zeil en zal op op regelmatige tijdstippen je landgoed bezoeken om zelf te komen kijken of je goed bezig bent. De Queen zorgt er voor dat je werkzaamheden verlopen volgens plan maar is ze niet tevreden kan ze wel eens roet in je plannen strooien.
Noblemen is een spel dat me zeer aangenaam verrast heeft. Het maakt gebruik van meerdere spelsystemen die we kennen uit andere spellen maar dit alles wordt overgoten met een vernieuwend spelelement. Dit spelelement geeft een zeer dynamische wending aan het spel, het zal je helpen maar ook eens doen vloeken in het spel!
De combinatie van het opbouwen van je eigen landgoed en de noodzaak om de juiste gbouwen te plaatsen en je mooie adellijke titel te verwerven zorgen ervoor dat je je nooit verveeld.
Je kunt planmatig tewerk gaan maar je zal merken dat soms het spel sneller vordert dan je gewild had, waardoor je niet alles kan bereiken.
Noblemen is het spel dat je zeker moet spelen de volgende spellenavond. Laat je zeker niet afschrikken door de regels want ervaring leert ons dat het spel zeer vlot speelt en eenvoudig is van regels.
Veel spelplezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten