woensdag 2 maart 2016

Nieuw Maart 2016

Francis Drake
In dit spel treden we in de voetsporen van de Engelse ontdekkingsreiziger Francis Drake. Francis Drake was in de 16de eeuw eerst een piraat waarna de Engelse Queen Elizabeth hem vroeg om onder Engelse vlag te varen. Tijdens deze periode meerde hij op vele Noord en Zuid Amerikaanse plaatsen aan.
In dit spel tracht je zoveel mogelijk goederen, goud, zilver en edelstenen te verzamelen. Deze brengen je op het einde van het spel vele punten op. Het spel verloopt over 3 ronden met telkens 2 fases.
In de eerste fase tracht je op het bevoorradingsspoor manschappen en kanonnen te vergaren. In deze fase soms beter om enkele stappen over te slaan om zo de dingen te verzamelen om jou missie te doen slagen.
Je hebt nood aan manschappen om de forten aan te vallen, echter kanonnen heb je ook nodig om deze verstevigde forten aan te vallen. Eenmaal je kanonnen aan boord hebt kan je je best je fregat opwaarderen tot galjoen zodat je de Spaanse vloot kan aanvallen. Deze Spaanse schepen hebben de meest kostbare schatten bij. Let wel op dat je voldoende proviand mee hebt om de gevaarlijke zeetocht te overleven.
In de tweede fase gaan we op weg met onze schepen. In volgorde gekozen in fase 1 doen we minimaal 4 verschillende plaatsen aan. Al de spelers leggen verdekt hun speelschijven op het bord om hun vaarroute te bepalen. Wanneer iedereen dit gedaan heeft worden ze opengelegd. Nu wordt er bekeken wie de aanval op de forten en de galjoenen mag inzetten. De startspeler vaart naar zijn eerste aanlegpunt. Als hij hier succesvol is om een fort, stad of galjoen te verslaan krijgt hij de bijhorende punten. Degene die dit als eerste kan krijgt als bonus een edelsteen, zilver of goud. Dit bewaart hij in zijn schatkist en is geheim voor iedereen. Zo gaan al de spelers hun hele vaarroute af. OP het einde van de 2 de fase wordt het bord opnieuw klaargemaakt voor de volgende ronde. Ook wordt je persoonlijke voorraad leeggemaakt.
Zo begint elke speler aan het begin van een volgende ronde met dezelfde startopstelling.
Na het spelen van de 3 ronden worden de punten geteld. OP het einde van het spel krijg je nog punten van de edelstenen, goud en zilver in je schatkist alsook voor de goederen die je verzameld hebt.
De speler met de meeste punten wint het spel.
Francis Drake is een zeer leuk spel. Je kan met de nodige strategie en durf het spel winnen. Toch is het best dat je een duidelijk plan hebt zodat je niet twijfelt tijdens het spel. Twijfel kan je de overwinning kosten.
Het speelbord en spelmateriaal is zeer mooi en nodigt uit om te spelen. Laat je vooral niet afschrikken door de omvang van bord en regels. Het spel is eenvoudig uit te leggen en speelt heel vlot.
Het enige waar je op moet letten dat je een grote speltafel neemt aangezien het bord zeer groot.
Zeker een aanrader voor ieder die graag een goed spel speelt.
Tot woensdag!


Ticket to Ride United Kingdom  


Ticket to Ride United Kingdom is de vijfde Map Collection, het bevat twee nieuwe kaarten.

Een eerste nieuwe kaart is van Verenigd Koninkrijk en Ierland in de 19e eeuw. In die tijd kwam de technologie in een stroomversnelling. Men leerde de kracht van stoom kennen en ging dit gebruiken om treinen snel en ver te laten rijden. Bij de start van het spel kunnen spelers enkel 1 en 2-treinroutes bouwen en enkel in Engeland. Met jokers kan je technologiekaarten kopen die je de mogelijkheid geven om langere routes te bouwen, ferryroutes te gebruiken en treinroutes te bouwen in Schotland, Wales of Ierland. Spelers kunnen ook bonuskaarten kopen die hen extra punten opleveren. 
Een tweede spelbord (de achterkant van United Kingdom) bevat de kaart van Pennsylvania. Ook dit is een volledig ander Ticket to Ride spel. Bij Pennsylvania gaan de spelers investeren in spoorwegmaatschappijen door aandelen te kopen. Ze proberen mee eigenaar te worden van de meest winstgevende bedrijven. Zo kunnen ze hun treinennetwerk verder ontwikkelen en profiteren van de voordelen van hun investeringen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten